Start van het schooljaar: aan tafel!

Start van het schooljaar: aan tafel!


Sfeermakers voor in en om de kring

Spreekwoorden en gezegden zijn hét bewijs dat iemand een taal goed beheerst. Ze maken je taal rijker, kunnen een situatie strak en helder beschrijven en kunnen in lastige situaties voor de nodige humor zorgen. Het goed gebruik van spreekwoorden bewijst creativiteit in je taalgebruik: op een overdrachtelijke manier met taal om kunnen gaan (niet letterlijk, maar figuurlijk). Mooi spul om mee aan de slag te gaan:

[vc_row][vc_column width=’1/2′]

De Kletspot: kids-editie.
Plastic pot met leuke vragen, dilemma’s, ideeën om elkaar te leren kennen en samen afspraken te maken.

Speciaal afgestemd op de basisschoolleeftijd met vragen die voor deze kinderen relevant zijn. Met humor, om over na te denken, in spelvorm met de dobbelsteen, of gewoon, kaart voor kaart.

[/vc_column][vc_column width=’1/2′]    [/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column width=’1/3′][/vc_column][vc_column width=’2/3′]

Blik Familie & Vrienden
van Image Books, Veghel, verkrijgbaar bij ACTION.

100 vragen en bedenksels om elkaar beter te leren kennen. Het is wel handig om van tevoren een sortering maken die afgestemd is op de leeftijd van de groep en het doel van het vragenspel.

[/vc_column][/vc_row]

 

[vc_row][vc_column width=’2/3′]

Het Spreekwoordenspel
van SCALA – Leuk Leren.

Je kunt een selectie maken van spreekwoorden en gezegden over zaken die aan het begin van het schooljaar spelen: wie ben jij, hoe gaan wij met elkaar om, werkhouding, etc. Later kun je selecteren op oorsprong van spreekwoorden: beroepen, natuur, menselijk lichaam, etc. Ook heel leuk voor kinderen om op die manier met spreekwoorden en gezegden om te leren gaan. Het spel is lang niet compleet, dus de uitdaging voor de kinderen is om nog meer spreekwoorden te zoeken die ze in hun dagelijkse taal kunnen gebruiken.

[/vc_column][vc_column width=’1/3′][/vc_column][/vc_row]

Gebruik maken van spreekwoorden en gezegden vraagt om ‘meta-denken’. De leerkrachten zijn de grote voorbeelden wat betreft het gebruik van spreekwoorden. Vooral de spreekwoorden uit eigen leefwereld zullen voor kinderen heel snel duidelijk zijn: naast je schoenen lopen (super trots zijn op je werk), kleine potjes hebben grote oren (de juf praat met pappa/mamma over jou), niet verder kijken dan je neus lang is (beter zoeken naar wat je wil vinden), iets uit je duim zuigen, etc etc. Ook jonge kinderen zullen hier heel snel hun weg in vinden en hier geldt zeker het gezegde: Jong geleerd, oud gedaan.

Klik hier om al deze activiteiten als pdf te downloaden.

Laatste berichten

nieuws

Nieuwsbrief November 2023

In deze nieuwsbrief  Lees je meer over hoe de Groeimap gekoppeld is aan EXOVA. Is de vraag van de maand: Hoe zorg ik ervoor dat de kinderen wel met rekenen bezig zijn als ze geen instructie krijgen? En kun je je nog aanmelden voor de webinar van januari. Wanneer je

Lees verder »
artikel

Sinterklaas Oefenboekje

Sinterklaas oefenboekje Getalbegrip level C ???? SINTERKLAASAANBIEDING ???? ???? Sinterklaas getalbegrip level C boekje???? Wil je met jouw kinderen op een leuke en leerzame manier rekenen in het thema van  Sinterklaas?Dan is ons Sinterklaas themaboekje perfect voor bij jou op school! Het bevat een verscheidenheid aan oefenbladen en activiteiten die aansluiten bij

Lees verder »
artikel

WEBINAR AUTOMATISEREN 8 november 2023

WEBINAR AUTOMATISEREN Wil jij wekelijks efficiënter en effectiever rekenen in de klas? Ben je op zoek naar inspirerende activiteiten om je leerlingen te motiveren? En wil je ontdekken hoe MATH kan helpen bij het automatiseren van rekenvaardigheden? Dan is dit webinar iets voor jou! Op 8 november a.s. zal Ester

Lees verder »

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten